Artikler

11 hjælpemidler, der gør livet lettere for gangbesværede

Der findes en lang række forskellige boligændringer og hjælpemidler til gangbesværede. Her er 11 af de mest populære.

De rigtige hjælpemidler til mennesker med gangbesvær, kan gøre en stor forskel i livskvalitet og evnen til at klare sig på egen hånd i hverdagen, trods nedsat mobilitet.

11 praktiske hjælpemidler til gangbesværede

Der findes en lang række forskellige boligændringer og hjælpemidler til gangbesværede. Her er 11 af de mest populære.

1. Trappelift

En trappelift er en af de allermest anvendelige hjælpemidler til trapper. At blive gangbesværet kan være et hårdt slag mod livskvaliteten, da det ofte medfører et mindre aktivt liv. 

Fordele:

  • Hjælp til selvhjælp: En trappelift kan både betjenes af personen selv, eller af en hjælper. Det er derfor muligt for en bruger, at blive helt selvhjulpen trods gangbesvær. 
  • Sikker trappetransport: At blive forflyttet mellem etager i en trappelift er en meget sikkert trasportform i enhver bygning. Liften kan monteres med udstyr som gør turen mere sikker for den enkelte. 
  • Nem indbygning: Trappelifte kræver ofte ikke ret stor indgriben i bygningen og kan monteres på både væg og trin, så ikke kræver en større ombygning. 
  • Kan lejes eller købes: En stor fordel er muligheden for at lease en trappelift i stedet for at skulle betale et større beløb på en gang. 

Læs mere om trappelifte og stolelifte her eller få 5 gode råd om hjælp til selvhjælp her.

2. Arbejdsstol

Arbejdsstolen er god til opgaver, man normalt står op til. Den passer ind i hjemmet, uden at der skal foretages boligændringer. Især i køkkenet er den en uvurderlig hjælp for mange lettere gangbesværede eller seniorer. 

Fordele:

  • Letkørende hjul: Hjulene er i en kvalitet som gør det muligt at “gå” stolen nemt mellem destinationer. 
  • Højdejusterbar: Arbejdsstolen kan hæves og sænkes, så den kan passe til nærmest alle arbejdsborde eller situationer.
  • Bremse: Stolen kan nemt bremses, så man kan sætte sig i den uden den ruller væk.
  • Armlæn: Armlænene er især en god støtte når man skal rejse sig fra stolen.
  • Sædejustering: Sædet på en arbejdsstol kan justeres til at være skråt, både fremad og bagud. På den måde kan man næsten stå op til opgaver ved køkkenvasken, eller hvis man skal nå højt. Man kan også sidde bagudlænet og tage et hvil.
  • Justerbart ryglæn: Ryglænet er en vigtig del af en god arbejdsstol, og kan nemt tilpasses til personen og arbejdsopgaven. 

3. Rollator

En rollator er et rigtig godt redskab for gangbesværede og i mange tilfælde første valg. Rollatoren fås både i letvægtsudgaver som fylder minimalt ved transport og opbevaring, og meget stabile udgaver, til både indendørs og udendørs brug.

Fordele:

  • Øger gangdistancen: Mennesker med gangbesvær vil ofte opleve, at rollatoren øger deres mulighed for at bevæge sig i længere tid og på længere distancer.
  • Kan tilpasses: En rollator kan justeres i højden, så den passer præcis til brugeren.
  • Afhjælper balanceproblemer: Rollatoren er et oplagt hjælpemiddel til mennesker med hæmmet mobilitet, da den både fungerer som aflastning og afhjælper balanceproblemer.
  • Bremse: En rollator har en praktisk bremse, som både kan fiksere rollatoren ved fx behov for hjælp til at rejse sig, og når turen byder på skrånende grund.
  • Ergonomiske håndtag: At gå med en rollator føles meget naturligt og håndtagene er behagelige at have i hænderne – også i mange timer.
  • Sæde: Nogle rollatorer kan udstyres med sæde. Det er praktisk fordi man kan tage et hvil undervejs, eller kan bruge den som en sikker arbejdsstol.
  • Kurv: Mange rollatorer er udstyret med en kurv som gør hjælpemidlet meget anvendeligt. Man kan benytte rollatoren til indkøb eller bare til de ting man gerne vil have med sig rundt i huset. Kurven er med til at øge sikkerheden for brugeren, fordi denne ikke skal balancerer rundt med ting og kan koncentrere sig om at gå.

4. Gangstativ

Et gangstativ virker på samme måde som en rollator, men har ikke hjul. Det afhjælper især balanceproblemer, men egner sig ikke til mennesker med nedsat muskelkraft i armene, eller hvis der skal tilbagelægges større distancer.

Fordele:

  • Letvægt: Et gangstativ vejer ikke meget og er nemt at flytte rundt på.
  • Afhjælper balanceproblemer: Gangstativet er et godt redskab for mennesker som ikke kan overskue rollatorens bremse, eller styre dens hjul.

5. Talerstol

En talerstol – også kalder gangbord, er et hjælpemiddel som hjælper på genoptræning og vedligeholdelse af gangfunktionen. Det består af en ramme med fire hjul og en blødt leje til armene som kaldes armstøtter. Det kan bruges af mennesker med meget nedsat balance, men kræver typisk en hjælper. Det egner sig kun til korte distancer og ses sjældent i private hjem.

Fordele:

  • Kræver ikke meget af brugeren: Gør det muligt for selv svært gangbesværede at gå.
  • Behagelig: Selvom man skulle komme til at lægge mest vægt på armene, så er talerstolen stadig behagelig at benytte.
  • Bremse: En talerstol har både en håndbremse til brugeren, og bremser på hjulene som en hjælper kan benytte med en fod.

6. Kørestol

Kørestolen er nok det mest kendte hjælpemiddel til gangbesværede, og skal derfor kun kort berøres her. Kørestolen kan tilpasses brugeren nærmest i det uendelige, og findes i mange forskellige udgaver til hverdag, hvile og sport. 

Som pårørende er det vigtigt at være opmærksom på, om kørestolen er sikker at køre med som hjælper. Dels kan ergonomien halte lidt for en hjælper, som måske ikke kan justere håndtagene så de passer til sig selv. Dels kan bremserne være placeret så kun brugeren af stolen kan nå dem. 

At skubbe eller benytte en kørestol kan godt kræve lidt tilvænning. En kørestol kan have større eller mindre venderadius og være udfordrende på opkanter og ramper.

Læs også: 8 eksempler på kørestolslifte

7. El-scooter

El-scooteren er ved at blive meget almindelig i gadebilledet. Det er et smart lille køretøj som tillades inde i butikker, og derfor et fantastisk redskab for mennesker som udtrættes nemt. Med en el-scooter bliver brugeren langt mere selvhjulpen og kan spare mange penge på de små køreture med handicapkørsel.

El-scootere fås med forskellige funktioner og her er en række punkter at være opmærksom på inden køb:

  • Indstilleligt sæde
  • Justerbart styr eller rat
  • Hastighed
  • Opbevaringsmuligheder
  • Nem ind og udstigning
  • Ergonomisk siddestilling
  • Rækkevidde mellem opladning
  • Sidespejle
  • Manøvredygtighed (venderadius)

Der findes el-scootere som kan klappes sammen og tages med i en bil. Her skal man især være opmærksom på vægten, som typisk kræver en rask person til forflytning.

8. Stok

Ordet stok dækker over alt fra et smukt tilvirket stykke træ til et ergonomisk korrekt indstilleligt hjælpemiddel med et håndtag som aflaster håndleddet. Stokke anvendes fx midlertidigt for at aflaste en fod, eller kan benyttes permanent. Sidstnævnte er dog ikke så almindeligt, da der er andre hjælpemidler som ofte er mere brugbare.

9. Platformslift

En platformslift er en lift som minder om en trappelift, men den er udstyret med platform til gangredskab eller barnevogn, i stedet for en stol. Man ser dem ofte på museer eller i bygninger hvor det ikke er muligt at installerer en elevator, eller hvor højdeforskellen kun består af få trin.

Fordele:

  • Nem betjening: En platformslift kan både styres af en hjælper og af personen der befinder sig på platformen. 
  • Fylder minimalt: Ofte vil platformslifte kunne klappes op, så de fylder ganske lidt når de ikke er i brug. 
  • Føles sikker: Det er rart at benytte en platformslift, da man ikke er spærret inde og kan tale frit med andre på turen op og ned.

10. Støttegreb

Støttegreb er oplagte at anvende hvor der ikke er andet håndtag i forbindelse med trin eller på badeværelset. Håndtag er gode til både at rejse sig op ved og holde i, mens man laver bevægelser der udfordrer balancen. 

11. Dørtrinsudligner

Dørtrin kan være en forhindring for gangbesværede som har svært ved at løfte fødderne eller har nedsat syn. Et dørtrin kan også forhindre brugen af andre hjælpemidler som rollator, arbejds- eller kørestol. 

Der er derfor åbenlyse fordele ved at udligne eller helt fjerne dørtrin. Dørtrinsudlignere er et godt alternativ til at fjerne dørtrin helt og fås i forskellige udgaver.

Tilskud til hjælpemidler

Mange af de hjælpemidler til ældre og handicappede som nævnes oven, kan der opnås tilskud til via kommunen. Ofte ligger kommunen allerede inde med et udvalg af hjælpemidler, men der kan også indkøbes på rekvisition efter aftale med kommunen.  Kontakt visitationen og hør om dine muligheder. Hvis hjælpemidlet skal benyttes i jobsammenhæng, kan det dog være en sagsbehandler i jobcentret man skal kontakte. 

Læs også:

Et godt tip: 10 mobil apps til ældre

5 gode hjælpemidler til ældre

8 årsager til svimmelhed hos ældre

Gode hjælpemidler til personer med gigt