For mange hænger det at være selvhjulpen sammen med selvværd og livskvalitet. For at bevare de fysiske kræfter længst muligt og holde humøret højt, er det derfor vigtigt at have fokus på størst mulig selvhjulpenhed, jo ældre vi bliver.
Definition: Hvad er hjælp til selvhjælp?
Hjælp til selvhjælp er praktiske foranstaltninger som gør det muligt at klare store og små opgaver, på egen hånd. Hjælpen kan bestå i fysisk bistand fra en person her og nu, men det kan også være indretning eller hjælpemidler som ikke kræver at der er andre mennesker til stede.
Mange af rådene her i artiklen kan igangsættes alene eller sammen med en pårørende, og kræver derfor ikke at man henvender sig til kommunens tilbud om støtte.
5 gode råd: Hjælp til selvhjælp
Der findes mange små og store hjælpemidler og råd, som kan give hjælp til selvhjælp for ældre, men her er vores bud på områder du kan overveje:
1. Undgå fare for ulykker i hjemmet
Udsigten til at der kan ske ulykker er en af de allermest begrænsende faktorer for ældre i eget hjem. Derfor består vores første råd af en række ulykkesforebyggende forslag.
Køkkenet og badeværelset står for en lang række ulykker, som med lidt omtanke kan afhjælpes. Her er nogle gode ideer til hvordan:
- Undgå glatte gulvfliser i badeværelset ved hjælp af skridsikre gummimåtter.
- Brug en skammel eller få en badestol til brusebadet, så du kan sidde ned mens du vasker dig.
- Sæt timer på komfuret, så det ikke kan varme længere tid af gangen end nødvendigt.
- Fjern gulvtæpper, måtter og andre løse ting fra gulvet eller søm dem fast.
- Få dørtrin fjernet, hvis det er svært at se dem eller holde balancen (eller du benytter fx rollator).
- Sæt dig ned ved et bord mens du snitter grøntsager eller hælder kogende vand på teen.
Foruden ulykkerne i køkken og bad, så står trappen for en lang række faldulykker for ældre i Danmark. Ikke at kunne klare trappen, er en af de hyppigste årsager til at ældre må flytte i en anden bolig. En trappelift kan derfor være hjælp til selvhjælp, og ligefrem spare en langt dyrere flytning
2. Tilpas møblerne til dig i stedet for at tilpasse dig til møblerne
Mange møbler i private hjem er svære at komme op af, simpelthen fordi de er for lave. Ved hjælp af simple klodser fremstillet til formålet, kan man nemt og billigt hæve møblerne til den rigtige højde. På den måde bliver det nemmere at rejse sig ved egen hjælp.
3. Sæt kraftigere lyspærer i lamperne
Med alderen ændrer vores syn sig, så vi har brug for mere lys for at kunne se lige så godt som tidligere. Hvis du er ked af at det får elregningen til at stige så skift til LED lys. LED teknologien forbruger ikke ret meget strøm og kan efterlades tændt hele døgnet.
En nem tommelfingerregel er, at antallet af watt i en glødepærer bør være ca. det samme som ens alder. Er man 75 år gammel, bør man derfor have en 75 watt pærer for at kunne se ordentligt. Vil man i stedet købe en LED pærer, svarer 75 watt glødepærer til en på 8-10 watt. I Lumen vil det være noteret på pakken som 700-1000.
4. Følg med i den elektroniske udvikling
En stor del af kommunikation foregår i dag via internettet. Det er derfor vigtigt at blive ved at insistere på at lære det nye at kende. For at være selvhjulpen er man nødt til som minimum at kunne besøge sin internetbank online, og kunne åbne sin e-boks med information fra det offentlige. Husk at man ikke behøver at være ekspert i IT for at være med. Man kan nøjes med at lære til husbehov, og stille og roligt udvide sit kendskab, i takt med at man får lyst til mere.
5. En mobiltelefon giver frihed og tryghed
Mobiltelefonen gør det muligt at udfordre sig selv til at gøre ting, som måske er lige på grænsen af det mulige. For med en mobiltelefon kan man altid kalde på hjælp. Det kan være fx at gå en længere tur – med mulighed for at ringe efter en vogn, eller at gå en tur et ukendt sted med GPSén slået til.
En smartphone kan rigtig meget. Den kan fx minde dig om hvornår pillerne skal tages, hvilken dag der kommer besøgende, eller om du skal huske at købe mælk. Se også vores guide til 10 apps for ældre
6 geniale hjælpemidler og tips, der gør dig mere selvhjulpen
Ofte kan store udfordringer afhjælpes ved en lille investering eller indsats. Her er nogle ideer som kan hjælpe dig på vej:
- En badebørste kan nå de vanskelige steder på ryggen eller nederst på benene, og fås i udgaver der kan benyttes til at påføre creme med.
- Køb piller i glas i stedet for blisterpakning. Næste gang du skal bestille medicin hos lægen, kan du spørge om dit præparat kan fås i glas som er nemmere at åbne.
- Få doseret medicinen hos apoteket, det koster et gebyr, men så er det nemt at se om man har husket dagens dosis.
- Brug snørebånd i elastik, så slipper du for nogensinde at skulle snøre sko igen og kan smutte i skoen uden at bukke dig – eventuelt ved hjælp af et langt skohorn.
- En lille rullevogn gør det sikkert at balancerer med kaffen og maden, når den skal transporteres fra køkkenet og ind i stuen. På den måde undgår man også at gå flere gange.
- En robotstøvsuger kan holde gulvet fri for skidt og snavs længe, og så slipper du for at bede om hjælp hos familie og kommunen.