Artikler

Er du bange for at falde?

En af de mere frustrerende ting ved at blive ældre, er bl.a. at små fald og mindre skader ikke længere er så nemmere at ryste af sig, som da du var yngre. I takt med vi bliver ældre, bliver det mere vigtigt at undgå fald.

Små fif som kan gøre dit hjem mere sikkert. Hjælpemidler og gode råd.

Her er nogle gode råd til forebyggelse af fald hos ældre.
Små fif som kan gøre dit hjem mere sikkert.

Selvfølgelig, kan vi alle sammen opleve at miste balancen og falde, unge som gamle, men undersøgelser viser, at ældre mennesker ikke kun er mere sårbare overfor faldet, men er også mere disponeret for at falde. 

Omkring en tredje del af ældre over 65 som bor i eget hjem vil opleve at falde mindst én gang om året og af disse, vil omkring halvedelen falde mere end en gang. Heldigvis medfører de fleste af disse fald ikke alvorlige skader, men det kan give et hak i selvtilliden og få dig til at stille spørgsmålstegn ved din selvstændighed.

Fald kan være forårsaget af en masse forskellige faktorer, lige fra glatte underlag til balance problemer, dårligt lys eller blot et løst tæppe. Derfor er det næsten også umuligt at forebygge fald 100%. Dog kan du tage en række små forbehold, som måske kan hjælpe dig hvis du eller nogle du kender har følt sig tiltagende mere usikre på benene. 
Her er nogle gode råd til forebyggelse af fald hos ældre mennesker. 

1. Gør brug af non-slip/skridsikre måtter i særligt glatte områder som f.eks. badeværelset. Så der ikke opstår ulykker. Derfor er det en god idé at være skridsikker.

Brug en skridsikker måtte

2. Sørg for, at der ikke er våde områder på glatte overflader som træ- og flisegulve. Spilder du vand eller andet på gulvet, så sørg for at få tørret op med det samme.

Undgå våde områder

3. Hold dig ikke tilbage med at spørg om hjælp til at løfte ting som kan være svære at håndtere.

Få hjælp til løft

4. Sørg for at der er god belysning i dit hjem og gør evt. brug af små natlamper til at sikre oplyst passage, når du skal op om natten.

Sørg for god belysning

5. Folder eller huller i dine væg-til-væg tæpper samt løse gulvtæpper, er din værste fjende. Sørg for at rette disse ud, få fastgjort de løse tæpper eller fjerne dem helt.

Pas på løse gulvtæpper

6. Bruger du gangredskab indendørs? Det vil gøre det nemmere for dig at færdes hvis dine dørtrin bliver fjernet.

Pas på dørtrin

7. Gør brug af sutsko eller slippers med en god sål og hælkappe indendørs, istedet for at gå rundt på glatte gulve med nylonstrømper eller sokker.

Brug sutsko

8. Overvej om det vil hjælpe dig at omarrangere dine køkken-, klæde-, eller badeværelsesskabe så du har nemadgang til dine mest brugte ting.

Omarranger skabene

9. Hold orden i dit hjem, så godt du kan. Giv dig selv god plads til at kunne komme rundt omkring i boligen og lad være med at stille ting på gulvet som du kan komme til at snuble over. Sørg for at ryd op, de steder hvor du især befinder dig mest.

Hold orden i hjemmet

10. Hav altid din mobiltelefon på dig! Du ved aldrig, hvornår du får brug for den, hvis uheldet er ude. Hav den enten i en snor om halsen eller i en lomme.

Hav mobilen på dig

11. Hvis du har trapper, vil det være en god idé at invistere i en trappelift, så du er fri for at fraflytte dit hjem. Et godt hjælpemiddel til forebyggelse af fald hos ældre

12. En god idé at holde sig i form i form af lidt styrketræning eller en rask gåtur.

Hvis du falder, er den vigtigste ting at huske på, ikke at gå i panik. Forsøg så vidt muligt at forholde dig rolig, finde ud af om du er kommet til skade samt på hvordan du kommer på fødderne igen. Hvis du mener du er kommet til skade, så ring efter hjælp øjeblikkeligt. Det er altid bedre at være på den sikre side!

Læs også:

5 gode råd: Hjælp til selvhjælp for ældre

11 tips til hjælpemidler til gangbesværede

5 populære hjælpemidler til ældre

Hvad er livskvalitet for ældre?

Mental sundhed for ældre – få fem gode råd

Guide til handicaplifte