Artikler

Handicaplift – 3 typer lifte til kørestolsbrugeren

Når samtalen falder på hvilke hjælpemidler der findes til handicappede, kan der hurtigt opstå en begrebsforvirring. Dette skyldes at der findes mange forskellige typer af lifte og muligheder, som hjælper med at klare fysiske forhindringer i omgivelserne – her vil vi gennemgå de vigtigste.

Når samtalen falder på hvilke hjælpemidler der findes til handicappede, kan der hurtigt opstå en begrebsforvirring. Dette skyldes at der findes mange forskellige typer af lifte og muligheder, som hjælper med at klare fysiske forhindringer i omgivelserne – her vil vi gennemgå de vigtigste.

3 typer handicaplifte

En handicaplift er en type lift, som er beregnet til at løfte personer med handicap op og ned mellem forskellige niveauer. Handicaplifte ses typisk i bygninger, på bebyggede områder, samt i forbindelse med transport.

 1. Handicaplift til trappen

En handicaplift til trappen kan fx bestå i en kørestolslift eller en stolelift, som bringer den ældre eller gangbesværede sikkert frem mellem etager og niveauer. Denne type persontrappelift gør det muligt at sidde ned under transporten, enten i sin egen kørestol eller i en indbygget stol. Mennesker der benytter rollator eller medbringer en barnevogn, vil også kunne stå sikkert på handicapliftens platform. 

 1. Handicaplift til bilen

En handicaplift er en uundværlig løsning for kørestolsbrugeren der skal ind og ud af en bil, og ikke kan skifte til et af bilens sæder. Handicapliften kan også i nogle tilfælde benyttes til at hæve og sænke mennesker med andre typer gangredskaber, som fx et gangstativ. 

 1. Handicaplift eller personløfter

Nogle mennesker forveksler en personløfter med en handicaplift. En personløfter er en mobil eller loftsmonteret lift, som benyttes til forflytning af en person. Personløfteren kaldes også ofte blot en lift, og er udstyret med et sejl eller anden type sæde, som den handicappede løftes op i. En personløfter benyttes fx når en kørestolsbruger skal liftes fra kørestol og over på et toilet. Denne type lift har altså en helt anden funktion end handicaplifte, der benyttes som “stoleløfter” for kørestole i forbindelse med skiftende niveauer. 

Hvorfor skal du have en handicaplift i hjemmet?

En lift i boligen giver den fornødne fleksibilitet til at kunne leve et normalt liv, selvom man er udfordret af et handicap.

Handicaplifte i hjemmet giver fx:

 • Frit valg af bolig: Mulighed for at blive boende i eget hjem trods handicap.
 • Mobilitet: Fri bevægelighed mellem etager og niveauspring.
 • Uafhængighed: Større selvhjulpenhed og dermed uafhængighed af hjælpere.
 • Nedsat fare: Følelse af tryghed, da farlige situationer undgås.

Hvem har typisk en handicaplift?

Handicapliften er en del af den værdige tilværelse, som mennesker med fysiske udfordringer har ret til. Det er derfor en rigtig god idé at opsøge viden om handicaplift pris, regler og muligheder, hvis du eller en du kender har svært ved at komme rundt – indendørs eller udendørs. 

Handicaplifte henvender sig primært til:

 • gangbesværede
 • kørestolsbrugere
 • ældre
 • handicappede
 • andre der af den ene eller anden grund føler sig eller er usikre på trapper

Andre hjælpemidler til ældre og gangbesværede

Hos opadtrappen.dk forhandler og tilpasser vi trappelifte, som gør det muligt at blive boende i eget hjem – selvom hjemmet har uhensigtsmæssige trapper. 

Se også vores tips til hjælpemidler for gangbesværede hvis du går og er bange for at falde. 

Som ældre kan det være en rigtig god ide at følge med i de teknologiske fremskridt, da der hele tiden udvikles nye hjælpemidler og træningsmetoder, som kan give større livskvalitet. Se eventuelt vores Tip: 10 apps til ældre

Læs mere:

Hvad koster trappelifte?