Artikler

Planters positive effekt på krop og sjæl

Pasning og pleje af planter og blomster hjælper med at beskytte mod humørforstyrrelser, depression, neurotisk adfærd og lignende stressrelaterede problemer.

Grønne rums indvirkning på din mentale sundhed og hvordan man inviterer naturen indenfor

Du associerer muligvis ordet “have” med blomsterfyldte kanter, krukker fyldt til bristepunktet med farverige blomster, en græsplæne og et skur. Det er billedet på en typisk idyllisk og landlig have ude på landet. Men lige meget hvor du bor, er lige præcis den lomme af naturligt rum, som du nyder, din afslapning og rekreation.

Ifølge FN bor 55 % af verdens befolkning i byområder. I 2050 vil 68 % af verdens befolkning bo i byen. I takt hemed reduceres uderummet. Når flere af os bor i lejligheder, ældreboliger og byhuse med et lille eller intet udendørsområde, er det klogt at invitere naturen indenfor ved at dyrke så mange planter, som du overhovedet kan, indendøre – til det formål er stueplanter og hængeampler et populært valg.

Planters positive effekt på krop og sjæl

En landsdækkende undersøgelse foretaget af Aarhus Universitet [link: Green Space is Good for Mental Health (nasa.gov)] har vist, at den positive effekt af grønne rum i barndomsårene reducerer risikoen for at udvikle en række psykiske lidelser i ungdoms- og voksenårene; udsættelse herfor er lige så betydningsfuld som familiebaggrund og forældes alder, når man skal forudsige resultatet af den mentale sundhed. Forskning viser også, at jo længere tid man er udsat for grønne rum, jo større er fordelene for ens mentale sunhed. Der er utallige fordele ved at bo i en pulserende by, men NASA Earth Observatory har konstateret, at et sådant miljø øger den neurale aktivitet, hvilket kan knyttes til højere niveauer af stress.

Men pasning og pleje af planter og blomster hjælper med at beskytte mod humørforstyrrelser, depression, neurotisk adfærd og lignende stressrelaterede problemer. Det er derfor vigtigt at opsøge grønne fristeder udendørs og at bringe naturen ind i stuerne og på altanen.

Indendørsplanter kan reducere symptomer som hovedpine, irriterede øjne, hukommelsesbesvær og depressionslignende følelser. Ifølge diverse studier, herunder studier fra Sidney University og Royal Horticultural Society (RHS) kan indendørs planter

  • forbedre dit humør
  • reducere din træthed
  • sænke dit stressniveau og din angst
  • øge din reaktionshastighed
  • øge din smertetolerance

Sammen med almindelig udluftning kan planter hjælpe med at forbedre luftkvaliteten

Naturlig udluftning af 5-10 minutters varighed 3 gange om dagen – med gennemtræk – og rengøring er den bedste måde til at sikre et godt indendørs klima. Planter har en luftrensende virkning, men den er ikke betydelig. Til gengæld har planter en række andre fordele:

  • de øger luftfugtigheden
  • de reducerer støj
  • de forbedrer akustikken
  • de gør generelt dit hjem til et mere behageligt sted at opholde sig

Det er vigtigt med en luftfugtighed mellem 40-60 % indenfor. Hvis luftfugtigheden er lav, så trives virus bedre i luften, og det kan samtidig give udtørrede og irriterede slimhinder. Det vil oftest resultere i ubehag og træthed. På den anden side må luftfugtigheden heller ikke være for høj, da det kan medføre skimmel.

Stueplanter til de forskellig rum – placer dine planter med tanke på rummets funktion

Planter

Alle stueplanter er flotte – men de kræver forskellige vækstbetingelser. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvor du stiller de forskellige planter. Vi giver her nogle eksempler på, hvilke der passer godt i de forskellige rum i boligen.

Soveværelset

Dit soveværelse er et fristed til afslapning, så dine planter skal have en rensende, beroligende effekt på dig, så du lettere falder i søvn. Aleo vera klarer sig godt i både solrige og mindre solrige vindueskarme, sommerfugle palmen foretrækker en lys plads, hvorimod fredsliljen og flæsebregnen vil trives bedst i mere skyggefylde hjørner og kroge af soveværelset.

Planters positive effekt

Køkkenet

Det helt oplagte til dit køkken er krydderurter i vindueskarmen. Ud over at være flotte, dufter krydderurterne godt og giver dig nem adgang til det grønne drys. Men prøv også planter som fx aloe vera, sømandstrøst (aglaonema) og sukkulenter til hylderne.

Basilikum

Kontoret

Efter coronakrisens første nedlukning er det i visse brancher blevet mere normalt og accepteret at arbejde hjemmefra nogle dagen om ugen. Hvad end du har et decideret kontor eller sidder et andet sted i huset, bør du kraftigt overveje at prøve en rosmarinplante.

Rosmarin indeholder stoffer, som muligvis kan booste din hjerne, når ud indånder duften fra dem. [Duft af rosmarin kan booste din hjerne (videnskab.dk)]

En æterisk olie i rosmarin kan forbedre hastigheden og præcisionen, når vi tænker. Det viser en undersøgelse fra 2012. Resultaterne antyder, at jo højere en koncentration af 1,8-cineol vi menneske har i blodet, desto bedre fungerer vores hjerne. Den æteriske olie 1,8-cineol findes også i mange andre aromatiske planter, bl.a. eukalyptus, laurbær, malurt og salvie.

planter

Stuen

Vælg planter, som også skaber også et fantastisk fokuspunkt, fx philodendron med dens store blade, den majestætiske palme dracaena, som fås i mange forskellige udgaver, den skinnende gummiplante eller flotte violinfigen.

Til hylder kan du med fordel vælge halskæderanke/perler på snor, pletter i luften, væddeløber og ligende.

Slå dig løs og vælg mellem alle de flotte planter, der findes på markedet. Kun fantasien sætter grænser. Du kan også vælge at skabe dine egne planter fra bunden ved at plante fx dadelkerner og avocadosten. Det er spændende at følge deres vækst og se resulatet af ens anstrengelser.

Indendørs planter styrker også din fysiske sundhed

At passe stueplanter er en dejlig måde at motionere på. Hvis du anbringer planterne i forskellige højder, vil du skulle strække eller bøje dig for at nå planterne. Dette er med til at styrke din mobilitet og balanceevne. Omplantning, beskæring og fjernelse af døde blomster er med til at vedligeholde dine fingerfærdigheder og finmotorik, mens flytning af store planter til nye steder og vende dem mod lyset er din styrketræning.

Potteplante

Fortsæt med at omplante og placere planterne i forskellige højder rundt omkring i dit hjem for at opnå et sundere og grønnere rum; et rum som gør det muligt for dig at blive ved med at være dig.