Artikler

Hvem opfandt stoleliften?

Måske tror du at en stolelift er en moderne opfindelse? De stolelifte vi i dag producerer er et resultat af moderne ingeniørvidenskab på højeste niveau, og du vil højst sandsynligt bliver overrasket når du nu finder ud af hvornår den virkelig blev opfundet.

Den første stolelift fra 1500 tallet

Historikere mener at Henry VIII rent faktisk var ejeren af verdens første stolelift. Den britiske historiker David Starkey opdagede overraskende dette i sin research. Sammen med en detaljeret liste over kongens ejendele var et objekt, beskrevet i de royale arkiver, som en ”chair…that goeth up and down”. Altså en stol som kører op og ned. 

Denne, verdens første stolelift, påtænkes som have værende nødvendig for at flytte monarken op og ned af en 6 meter lang trappe i Whitehall Palace in London.

Starkey mener, at et lignende system blev brugt på Henrys krigsskib ”Mary Rose” for at transporterer kongen op af trapperne til skibet. Denne var dog muligvis opbygget omkring et taljesystem hvor undersåtter trak i rebene for at flytte ham.

Hvorfor behøvede Henry en stolelift?

Til trods for at Henry VIII var kendt for at være lidt rund. Mente David Starkey ikke at det var overvægt der var skyld i, at Henry havde behov for assistance til at bestige den store trappe i Whitehall Palace. 

Det er velkendt at Henry rent faktisk var meget fysisk aktiv og blev betragtet som en attraktiv mand i sin ungdom. Starkey siger, at Henry VIII udøvede utrolige mængder motion, hver dag og red omkring 30 km dagligt.

Det viser sig, at en ulykke under en dyst i 1536, forårsager en alvorlig skade på kongens ene ben. Som grundet den medicinske praksis på givne tidspunkt, ikke blev behandlet optimalt og efterlod hermed Henry VIII nær immobil. 

Denne hændelse var med høj sandsynlighed med til at forårsage den førnævnte vægtøgning og efterlod ham med kampen om, at komme op ad trapperne I Whitehall Palace.


Så til trods for at Henry VIII var ansvarlig for mange berygtede øjeblikke i den britiske og europæiske historie. Så kan vi nu også huske ham som ejer af verdens første stolelift!

Whitehall Palace

Verdens første kommercielle stolelift

Heldigvis er stoleliftenes design og funktionalitet kommet en lang vej siden 1500-tallet.

I 1920’erne opfinder C.C. Crispen, hvad vi i dag vil anerkende som en stolelift. Han kaldte denne opfindelse for the ”Inclinator” og skabte den for at hjælpe en syg ven, som ikke kunne bevæge sig op og ned ad trapper. 

Herefter etablerede han Inclinator Company og America i 1930’erne, hvis primære kunder var patienter med polio.

Vores leverandør Stannah Stairlifts producerede deres første stolelift i 1975. Vi er stolte af, at være med til at hjælpe folk med genvinde eller bibeholde adgang til dele af deres hjem. Som kunne være blevet eller allerede var en kamp at overvinde – præcis ligesom Whitehall Palace var for Henry VIII.