Artikler

Bliv længere i egen bolig – guide

Flere seniorer foretrækker at blive i egen bolig fremfor at flytte, når dagligdagen bliver for besværlig.

Bliv i egen bolig. Det vejer tungt for de fleste, at de kan blive boende i deres kendte nærområde og blive i det hjem, der danner rammen om gode minder og dagligdagens rutiner og velkendte gøremål.

Og der er faktisk ofte god grund til at kæmpe for at blive i eget hjem længst muligt, fordi det giver mulighed for at fastholde vigtige roller og vaner samt en aktiv hverdag, hvilket er af stor betydning for helbredet og livskvaliteten.

Tips og tricks, der gør dagligdagen mere overkommelig

Prioritér opgaverne. Hvis du ønsker at blive i dit hjem længst muligt, selvom du måske er blevet mindre mobil eller har mindre energi, er det en god øvelse at prioritere i dine daglige gøremål. Både i forhold til de huslige opgaver og dine fritidsaktiviteter. Hvad er mest nødvendigt at gøre? Hvad giver dig glæde og god energi? Sørg for især at bruge energien på de opgaver, der har størst betydning for dig.

Indret dig nemt. Har du svært ved at bøje dig, løfte eller række op? Så gå dit hjem igennem og overvej, om du kan indrette det anderledes. Skal vasketøjskurven f.eks. stå på en skammel i stedet for på gulvet, så den er nemmere at nå? Er der køkkenting, du benytter tit, som kan flyttes til mere tilgængelige skabe? Overvej også, om du kan spare på energien ved eksempelvis at sidde ned, når du udfører nogle opgaver – så du også har overskud til andre gøremål.

Hold pauser. Ved hurtig udtrætning kan det være en fordel at dele opgaverne op. Har du have, så hold en velfortjent pause, når du har slået halvdelen af græsset. Eller skræl kartoflerne om formiddagen, så de er klar til at blive kogt om aftenen. Det kan være en udfordring ikke at gøre opgaverne færdige med det samme, da det ofte føles mest tilfredsstillende, men mange små pauser i løbet af dagen kan være med til at gøre det hele mere overkommeligt, så du kan klare dig selv i dit eget hjem.

Når trappen er en udfordring

Når overvejelserne omkring hvorvidt man kan blive i egen bolig melder sig, hænger det ofte sammen med sygdom og et tab af eksempelvis gangfunktion eller udholdenhed. Ønsker du at blive boende i din egen bolig, er der dog hjælp at hente til at få dagligdagen til at glide nemmere.

En stolelift er en god løsning, hvis du oplever besvær med at komme op og ned ad trapperne. At rummene på første sal pludselig ikke er tilgængelige kan føles som en stor indskrænkning af det private råderum, og det kan endda være meget nødvendigt at finde en løsning, hvis eksempelvis badeværelset ligger på første sal, eller der er en uoverkommelig trappe op til din hoveddør. Bliv i egen bolig, ved at invistere i en stolelift.

Vi har hjulpet mange ældre med at gøre huset tilgængeligt igen. Kontakt os for mere information om stolelifte, der passer til din bolig og dagligdag, og få et uforpligtende tilbud.