Mens levealderen stiger, ønsker størstedelen af de ældre i dag at blive i eget hjem så længe som muligt, og flere investerer i at tilpasse hjemmet. Søren Madsen på 79 er i gang med at gøre hjemmet klar til alderdommen.
Ældre i dag har væsentligt flere år foran sig end tidligere generationer, og et stigende antal seniorer tager højde for en længere alderdom forude og bygger en senior-rede, der er tilpasset fremtidens behov. Ifølge tal fra Danmarks Statistik vil en 65-årig kvinde i dag gennemsnitligt have næsten 21 år at se frem til, mens en 65-årig mand vil have godt 18 år foran sig.
Så længe som muligt derhjemme
I 30 år har Søren og Karen Madsen boet i den gamle bankbygning på gågaden i Odder. Der er 42 trin op ad trappen, og han og hustruen Karen traver dagligt op og ned for at få motionen, men indkøbsposerne lader de stå på den stolelift, de for nyligt har fået installeret for at sikre sig at kunne blive boende på øverste etage i deres næsten 150 kvadratmeter store lejlighed resten af deres dage.
– Det begyndte med, at vores kære sønner syntes, at vi burde sælge lejligheden og finde noget mere seniorvenligt. Det vil sige uden trapper. Men vi er jo knyttet til stedet her efter 30 år, og jeg er født og opvokset i byen og kan kigge ned ad gaden på den forretning, jeg selv har drevet, og som min farfar etablerede i 1908, fortæller Søren Madsen, der er en af de mange ældre, der ønsker at blive i eget hjem så længe som muligt og er i gang med forberedelserne.
Flere investerer i fremtidens hjem
At blive i eget hjem længst muligt er ifølge Ældresagen et stort ønske blandt mange seniorer. Men det er gået fra at være et ønske til en prioritet, som de ældre investerer i. Det forklarer Mads Peter Poulsen, der er direktør i den mere end 90 år gamle virksomhed A.P. Botved, der tilbyder løsninger og hjælpemidler til bevægelseshæmmede og ældre.
– Vi ser, at de ældre hurtigere begynder at tænke over, at de skal kunne bruge deres hjem resten af livet. Før i tiden var der mange, der først investerede i hjælpemidler og stolelifte, når de faktisk ikke kunne komme op ad trappen længere. I dag er der flere, der investerer forebyggende, siger Mads Peter Poulsen og tilføjer:
– Der er jo ingen grund til at vente, til man bliver decideret gangbesværet, og det bliver farligt at gå på trapper selv. Det handler om, at man gerne skulle kunne bruge hele sit hus og bruge det så længe som overhovedet muligt.
Udviklingen i levealderen forventes ifølge Danmarks Statistik at fortsætte, og antallet af danskere over 80 år forventes at vokse stærkt frem mod 2057, hvor aldersgruppen vil være to en halv gange større end i dag og udgøre omtrent 667.000 personer.
Læs mere: https://opadtrappen.dk/